top of page
Search
  • Writer's picturebarbora balgova

Knižní obálka: 200 stran v jedné kresbě



23. Kniha


Koloušek od herečky a spisovatelky Jany Bernáškové je mou 23.knihou, které právě kreslím obálku. 23. kniha v roce 23. A tak mě napadlo si sem své obálky odložit a k nim sepsat, co jsem se naučila.





One thing we should say…

Je reklamní mantra, nadpis v každém briefu reklamní kampaně. A taky skvělé cvičení, protože to je přesně to, co musí ilustrace na obálce říkat. Jednu věc, ve které se shrne celý obsah třeba dvou set stránkové knihy.

“One thing we should say” je v reklamě povinný bod, podle kterého se kampaň vymýšlí, fotí a natáčí. Každý klient by totiž potřeboval říct o své značce / produktu věcí aspoň 5. Nebo 10. Problém je v tom, že se to nevejde do 30-ti vteřinového spotu nebo klientova rozpočtu. A tak nápis “ One thing we should say” je nejdůležitější věc, kterou ve výsledku uvidíte na billboardu, na jehož přečtení máte asi 5 sekund. To má kniha s billboardem společné.


5 sekund, nebo míň.


To je čas, za který musí zaujmout billboard u cesty i obálka. Zatímco billboard má kolem sebe aspoň kousek volného místa, knihy nahuštěné v regálech takový velkorysý prostor nemají. A tak musí na lidi z regálu řvát. Úderným názvem, jménem známého autora nebo obrázkem. Aby si člověk vůbec knihu vzal do ruky, otočil ji a chtěl si na zadní straně přečíst, jestli ho bude bavit.


All in one


Pokud zrovna nemáte na obálce jméno autora prodávajícího bestsellery, musíte tedy do jednoho obrázku nacpat:



1| Dvou set stránkový obsah, který nám řekne o čem kniha je, než zaostříme na název.

2| Něco sexy (ne zrovna intimním slova smyslu)

3| Něco vtipného

4| Něco pozitivního

5| Něco křiklavého, ať vůbec chceme zaostřit na název

6| Něco, v čem se uvidíme a řekneme si: “To je o mě, to je pro mě” ( Trable s láskou? Kily? Minulostí?)


Komunikace pomocí obrázků je koneckonců "v kurzu" už od pravěku.



Na první dobrou to někdy nejde


Proto kreslím každému klientovi 3-10 černobílýck skic, ze kterých si autor s redaktorem vyberou finální ilustraci. Za kterou se pak všichni tři modlíme aby prošla schvalovacím kolečkem na obchodním oddělení.






A co má rádo marketingové

a obchodní oddělení?



  1. Bílé obálky ne. Aspoň na první dobrou je většinou nechtějí. Někdy se protlačí, ale zářivé barvy se schválí dříve.

  2. Křiklavé barvy každý rád. Čím víc to z regálu řve jako Alzák z rádia, tím lépe. Křiklavé barvy jsou super a když se hezky udělají, bude radost na všech stranách

  3. Známý autor = velké jméno. Must have. Bez debat.

  4. Malé názvy nikdo nechce

  5. Pozitivní. Musí to být pozitivní. Lidi mají negativních věcí kolem sebe dost. Tak ať je obálka milá, i když má smutný obsah. Ať ji ten člověk aspoň vezme do ruky.


........

Všechny obálky vznikly pro nakladatelství

Albatros media, Euromedia Group, One hot book, Knihy Dobrovský a Rosier, kterým za tuto možnost a spolupráci moc děkuji.











32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page