top of page
Search
  • Writer's picturebarbora balgova

Proč mám platit za dílo, které za tebe udělá počítač?

Spousta lidí se mě ptá, …

Tři. Celkem tři lidé, kterých si moc vážím, se mě v poslední době zeptali, v čem že je ta počítačová ilustrace rozdílná od té klasické, papírové. Malinký počet lidí na “influ” větu: “spousta lidí se mě ptá …” no pro mě až dost velký počet platících klientů na to, abych o tom něco málo sepsala. Už jen proto, že se jedná o lidi pohybující se v oblasti kultury a designu, a kteří si ode mne kupují díla. Vlastně mi platí a zároveň mají v hlavě otázku, kolik práce tedy udělám já, a kolik toho za mně udělá počítač? A tak píšu tento článek, aby jednou nepřišlo lidí víc, ještě s horší otázkou:


Proč mám platit za dílo, které za tebe udělá počítač?

Protože neudělá. Není to Overthinker, takže neví, že ten den chci zrovna namalovat:

  1. Brunetu

  2. V bílém topu na špagetová ramínka

  3. Se zlatými kruhovými náušnicemi

Sice by to vědět už mohl, protože tomu popisu odpovídá spousta mých kreseb, ale mé smart Apple zařízení z roku 2015 fakt není až tak smart aby to dalo.

Takže v čem je rozdíl mezi digitální ilustrací a tou papírovou? V rychlosti.


Nemíchám barvy, klikám.

A přebarvuju. Pořád dokola, než najdu o půl odstínu lepší barvu rtů. Po 15 minutách zkoušení barvy vyberu odstín stejný jako ten původní, a můžu jít trávit dalších 20 minut výběrem barvy stínu pod nosem.

Štětce mám dva.

Měním si velikost po bodu, nemám jich 100, nevyrábím si je a moje kočka má pořád všechny chlupy. Co se velikosti tahů týče, platí to stejné kolečko viz. bod 2.(barvy)


Nevydřu si papír gumou

“Papír” ve photoshopu zvládne mé OCD spolu se všemi kolečky úprav.


A umím teda jako kreslit? Jakože normálně?

Při pohledu na první skice každé mé ilustrace je k neuvěření, že jsem dokončila uměleckou školu, a že po mně ještě nechtěli vrátit diplom z Univerzity. Ale ano, kreslila jsem i klasické věci, jako zátiší, portréty, figury, a akty.

Sama jsem i stála modelem na akty spolužákům a teď jsem moc ráda, že ty hodiny kresby probíhaly u stojanů s papírem a nikdo neměl tablet.



Teď už na papír moc netvořím.

Je to hlavně pro to, že většina mých zakázek je pro knižní nakladatelství, fashion magazíny, značky působící především v onlinu nebo FMCG značky. Ilustrace, která už je přímo v digitální podobě hodně usnadňuje práci s její další aplikací. Nemusí se skenovat, dá se lépe upravit pro tisk, dá se lépe usadit na obal výrobku, atd...

Jo a pamatujete na ty zmíněné skice o 2 odstavce výš?

Často po mně někdo chce malou kresbu, tetování, nebo jinou ilustraci a u toho říkají: “Se s tím ne**r, jen to udělej za pár minut šup, šup”. Tohle je výsledek těch pár minut. Tak bacha na to co si přejete:)



317 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page